iPhone üzerinde spam aramaları engelleme

Yazıyı okumaya vakti olmayanlar için özet: Begone – Arama Engelleyici ve Rehber ile bunu kolayca yapabilirsiniz. Tek bir kayıt ile binlerce numarayı engellemenizi sağlayan Begone, tüm reklam aramalarından kolayca kurtulmanızı sağlayacaktır. Aşağıda, çoğu aramadan anında kurtulmak için, en çok spam arama yapan numara aralıklarının bulunduğu yapılandırma dosyasını da bulabilirsiniz. Eğer spam sms’ler de alıyorsanız, bunları da Junkman – Akıllı SMS Engelleyici ile hiçbir ek yapılandırmaya ihtiyaç duymadan engelleyebilirsiniz. Yapay zeka kullanan Junkman, mesajları normal (sohbet vb.), işlem (banka tek kullanımlık şifre mesajları, kargo bildirimleri, hastane randevusu vb. mesajlar) veya spam (bahis, mağaza reklamları, siyasi reklamlar vb.) olarak anında sınıflandırır ve spam mesajlar mesaj kutunuzda istenmeyen klasörüne sessiz bir şekilde düşer.

Türkiye’de spam aramalar, spam sms mesajları gibi çok ciddi bir sorun. Ev interneti taahhüt süremizin dolması, televizyon paketleri vb. bahanelerle bizi otomatik sistemlerle arayan dolandırıcılardan hepimiz bezmiş durumdayız. Bu dolandırıcılara bilgilerimizi satan firmaların kimler olduğunu bulamamamız bir yana, bunu engellemek için yazılan kanun ve yönetmelikler de sadece lafta kalıyor.

iOS üzerinde spam aramaları engellemenizi sağlayan basit bir mekanizma var. Fakat bu dolandırıcılar zaten devamlı olarak farklı numaralardan sizi arıyor. Binlerce numarayı da iOS’un sağladığı bu basit mekanizmayla teker teker engellemeniz mümkün değil.

Bu noktada yardımınıza Begone yetişiyor. Türkçe anlamı “kaybol” şeklinde çevirilebilecek olan Begone, bu dolandırıcılara tam olarak bunu demenizi sağlayacak.

Begone üzerinden tek bir kayıt ile binlerce numarayı engelleyebilirsiniz. Örneğin Digiturk satmaya çalışan dolandırıcılar, 0850484 ile başlayan numaraları çok sık kullanıyor. Bu numaraları engellemek için Begone‘a gireceğiniz tek kayıt: +90850484####. Bu şekilde 10.000 numarayı tek seferde engellediniz bile! Dolandırıcılarla çalışmak isteyen 850’li numara operatörlerinin sayısı çok olmadığı için, belli başlı birkaç numara aralığını engellediğiniz anda, aramaların %90’ından fazlasından anında kurtulacaksınız.

ÖNEMLİ EKLEME: Bazı operatörlerin sim kartlarını kullanırken, cihazınızda Wi-Fi aramanın açık olması veya çift sim karta sahip olması gibi durumlarda, numaralar sizi başında ülke kodu olmadan arayabilir. Bu durumda yukarıda örnek olarak gösterdiğim engelleme işe yaramayabilir. Bunun çözümü olarak, ekleme ekranındaki olduğu gibi ekle seçeneğini devreye aldıktan sonra, aynı kaydı başında +90 olmadan 850484#### şeklinde girebilirsiniz.

Begone‘a ayrıca telefon rehberinize kaydetmek istemediğiniz ama sizi aradığında kim olduğunu hatırlamak isteyeceğiniz numaraları da ekleyebilirsiniz. Bu numaraları Begone‘ın rehber bölümüne eklediğinizde ve bu numaralardan arandığınızda, Begone kim tarafından arandığınızı gösterecektir.

Uygulamanın yapılandırmasını tek dokunuşla dışa veya içe aktarabilirsiniz. Örneğin, https://begone.app/config/tr.zip adresinde, 29 Ocak 2023‘te güncellenmiş, Begone için önceden tanımlı engelleme ve rehber listelerini içeren bir dosya bulunmaktadır. Bu zip dosyasını cihazınıza indirin. İndirdiğiniz zip dosyasını Dosyalar uygulaması içinde İndirilenler klasöründe bulacaksınız. Üzerine dokunduğunuzda dosya açılarak tr adında yeni bir klasör çıkaracaktır. Begone‘ın ana ekranında İçe Yeni Numaralar Aktar seçeneğinden klasörün içindeki begone_engelleme.xml dosyasını seçtiğiniz anda, spam arama yaptığı bilinen numara aralıklarından yüzbinlerce numara telefonunuza aktarılarak engellenecektir. begone_rehber ile başlayan dosyalar ile ise acil çağrı numaralarını veya bazı şirketlerin çağrı merkezi ve iletişim numaralarını Begone içindeki rehber bölümüne ekleyebilirsiniz. Dosyaları GitHub gist altyapısında da görüntüleyebilir, yeni numara eklenmesi için geribildirimde bulunabilirsiniz.

Begone‘ın özelliklerini İngilizce olarak anlattığım sayfaya buradan ulaşabilirsiniz.

Eğer spam sms de alıyorsanız, iPhone için yazılmış Türkiye’nin tek yapay zekalı sms engelleme uygulaması Junkman ile, hiçbir ek yapılandırmaya ihtiyaç duymadan onları nasıl engelleyebileceğinizi buradan öğrenebilirsiniz.

11 thoughts on “iPhone üzerinde spam aramaları engelleme”

  1. Elinize sağlık çok teşekkür ederim gerçekten müthiş başarılı bir uygulama olmuş. Umarım yeni fikir ve uygulamalarınızı en kısa zamanda bizimle paylaşırsınız. Size çay ocağı almak isterdim ama şimdilik 1 bardak ikram edebildim. Saygılar.

    1. Merhaba, ne yazık ki iOS’un engelleme altyapısı çok hassas. En ufak bir karışıklıkta bozuluyor. Bu nedenle güncellemenin tamamen manuel yapılmasını daha uygun gördüm.

  2. Merhaba ,uygulamayı kullanmaya başladım fakat bazı numaraların aradığını görebiliyorken bazılarını göremiyorum..neden

    1. Merhaba, uygulama iOS’a bir engelleme listesi sunar ve iOS tüm bu numaraları engeller. Bundan sonra bu numaralar sizi ararsa iOS tarafından direkt olarak reddedilir ve arayıp engellendiklerini görmezsiniz. Gördükleriniz uygulama engelleme listesi iOS’a yüklenmeden öncekiler olabilir.

  3. Merhabalar, bu guzel uygulama icin tesekkurler. Belirlenen numaralar beni arayamiyor, bir de belirlenen numaralari benim arayamama gibi bir özellik var mi? telefon cebimde yanlislikla yurtidisini aramis ve 20 dk. boyunca acik kalmis. Örnegin 0090 alan koduyla baslayan numaralara arama engeli koyabilir miyim?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *