Türkiye’de 5000’den fazla internet sitesi, ya keyfi nedenlerle, ya ülkemizde bilgi teknolojileri ile ilgili doğru düzgün yasalar olmaması nedeniyle, ya da tamamen bilgi teknolojileri alanındaki cahilliğimiz nedeniyle sansürlenmiş durumda. Bu durum, bu ülkeye hiçbir yarar sağlamadığı gibi, tam tersine, yurt dışında bizimle dalga geçilmesine neden oluyor.
Ülkede karar verme noktasında olan kişilerin bazı danışmanları, teknik olarak ciddi anlamda yetersiz, bu nedenle bir siteye erişimi kapatmak için (ki site kapatma başlı başına yanlış bir uygulama) o siteye ulaşılan tüm IP adreslerine erişimi bloklamaya çalışıyorlar. Yetkililer, teknik ekiplerin bilgi eksikliğinin boyutlarının farkında olmadıkları için, bir IP adresine erişimi blokladıklarında, erişimi engellemeye çalıştıkları site dışında tamamen farklı servislere de erişimin engellendiği farkedildiğinde, bunun çözümünün kendilerinde değil, dolaylı yoldan engelledikleri şirkette olduğunu iddia edebiliyorlar, çünkü danışmanları kendilerine bu açıklamayı yapmaları gerektiğini söylüyor.
Bilmedikleri nokta ise, örneğin sadece Youtube sitesinin olduğu zannedilen bir IP adresini blokladıkları zaman, sadece Youtube sitesini değil, aynı zamanda Google servislerini, veya Youtube sitesinin ağ altyapısını dağıtmakla sorumlu olan finansal olarak Youtube’dan tamamen bağımsız başka İçerik Dağıtım Ağı şirketlerinin IP adreslerini de engelledikleri. Şimdiye kadar Akamai, EdgeCast gibi dünyanın en büyük içerik dağıtım ağlarının birçok IP adresini blokladılar ve herhalde “bütün interneti” bloklayana kadar da durmayacaklar. Bu içerik dağıtım ağları dünyada onbinlerce şirkete altyapı sağladığı için, tek bir IP kapatıldığında binlerce şirketin içeriklerine ulaşmakta sıkıntı çekiliyor.
Son zamanlarda Sansürsüz Internet başlığıyla oluşan bir sivil inisiyatif, bu yanlışlığa bir son vermeye çalışıyor, fakat ülkemizde tahminimce interneti “masaüstündeki mavi e harfine çift tıklamak” olarak bilen teknik danışmanlara sahip olan yöneticilerimiz olduğu sürece, hakimlerimiz önlerine gelen bir site kapama davasını o siteye girmeyi denemeden kabul ettikleri sürece (bunun trajikomik örneği için “IMBD’ye erişimin kapatılması” şeklinde bir arama yaparak, ağlanacak halimize gülebilirsiniz) bu inisiyatifin herhangi bir şekilde başarılı olması çok zor görünüyor.
Matbaanın yasaklanmasının 21. yüzyıl versiyonu olan bu duruma karşı olduğunuzu göstermek istiyorsanız, bu inisiyatife destek olmak için http://www.sansursuzinternet.org.tr/ adresindeki deklarasyona imzanızı ekleyebilirsiniz.